onsdag 11 november 2009
Vaniljcupcakes med chokladglasyr
Ganska enkla och väldigt goda var de här små cupcakesen. Jag har testat att göra cupcakes ett par gånger innan men brukar aldrig lyckas särskilt bra. Tycker ofta att det blir förmycket glasyr. Den här glasyren är dock inte baserad på creme cheese utan på kondenserad mjölk. Lättare att fördela fint samt får en snygg, lite stel, yta.
ca 20 små cupcakes:
Cupcakes
2 cups Fint vetemjöl
2 tsk Bakpulver
¾ tsk Salt
½ cup Osaltat smör (rumsvarmt)
1 cup Socker
3 Ägg
2 tsk Vaniljsocker
¾ cups (drygt) Mjölk
Glasyr
¾ cups Kondenserad mjölk
170 g Mörk choklad
2 msk smör
*Sätt ugnen på 175 grader
*Sila ner mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke
*Blanda socker och smör till en krämig massa
*Rör ner äggen ett och ett
*Tillsätt mjölblandningen och mjölken i tre omgångar
*Grädda mitt i ugnen ca 15 min
Låt cupcakesen svalna innan de glaseras
*Smält samman ingredienserna till glasyren
*Så fort allt smält är den klar, behöver ej koka
*Använd en sked för att fördela den snyggt
Orginalet är från the Pioneer Woman vars hemsida verkligen är värd ett besök.
fredag 6 november 2009
Chocolate Chip Cookie Brownies
En tugga av dessa brownies och man är i browniehimlen! Har tagit receptet från Bakerella och inte ändrat särskilt mycket. Jag har använt färdiga mixar från Betty Crocker, en för brownies och en för chocolate chip cookies. Men det fungerar säkert lika bra att använda mixar från något annat märke eller att göra kakorna från grunden. Glasyren har jag gjort själv. Ser underbara ut och smakar ännu bättre.
20 brownies:
Kakor
1 mix för brownies
1 mix för chocolate chip cookies
tillbehör till varje mix
Glasyr
340 g hackad mörk choklad
2 dl vispgrädde
90 g smör
*Sätt ugnen på 175 grader
*Blanda mixarna enligt förpackningarna
*Häll browniesmeten i en liten långpanna (ca 20x30 cm)
*Klicka i matskedsstora klumpar av kakdegen och tryck ner
*Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min
*Låt svalna helt (ca en timme)
*Värm upp smör och vispgrädde tills det nästan kokar
*Häll smör/gräddblandningen över chokladen
*Vänta 20 sekunder
*Rör ihop till en jämn smet och häll över den kalla kakan
*Låt stå tills glasyren stelnat
*Skär i bitar och njut!
tisdag 3 november 2009
Chokladkolakakor
De här kakorna är otroligt lätta att baka och helt underbart goda. Det var ett tag sedan jag gjorde dem sist men igår när det var så trist väder fick det bli en omgång. För att illustrera precis hur goda de är kan jag säga att jag bakade dem igår, åt några när de var precis klara, sedan åt jag några framför tv:n. Jag frågade om min man ville ha och han kunde eventuellt tänka sig en. Imorse var det väldigt få kvar, absolut färre än jag lämnade igårkväll...
Just nu finns det en enda stackare kvar och den kommer antagligen vara uppäten innan jag skrivit klart receptet.
ca 40 kakor:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
*Sätt ugnen på 175 grader
*Blanda smör och socker till en krämig smet
*Blanda de torra ingredienserna
*Blanda samman allt till en deg
*Dela i två delar, rulla till längder
*Platta ut på bakplåtspapper och räffla med en gaffel
*Grädda mitt i ugnen 10-15 min (inte för länge!)
*Skär i snitt medan de ännu är varma. Låt kallna på plåten
söndag 1 november 2009
Smulans chokladtårta
Den här tårtan är från boken "njut en liten smula" av Therese Wikström. Jag har ganska nyss inhandlat boken och detta är det första recept jag provar. Måste säga att den var löjligt god! Den innehåller väldigt mycket onyttigheter så det var väl i och för sig väntat. Tänk på att göra glasyren dagen före eftersom den måste står till sig i minst 12 timmar.
12 portioner:
Kaka
200 g smör
4 ägg
5 dl socker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
*Sätt ugnen på 175 grader
*Smält smöret, låt svalna
*Knäck äggen i en bunke
*Blanda ner det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser
*Rör ihop men rör så LITE som möjligt, bara så det precis blandas
*Häll i en smord form (ca 24cm/diameter)
*Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min, fasta kanter men mitten lös
Glasyrtryffel
100 g smör (rumsvarmt)
300 g hackad mörk choklad av fin kvalité (60-70%)
2 dl grädde
1 dl socker
*Koka upp grädde och socker
*Tag från värmen och häll i chokladen, rör tills den smält
*Sätt till smöret och blanda till en jämn smet
*Låt stå i rumstemperatur minst 12 timmar
*Bred på den kalla tårtan
*Dekorera med bär
måndag 26 oktober 2009
Salta chokladkakor
Detta recept kommer från senaste numret av laga lätt, själv älskar jag kombinationen salt och choklad så jag kände mig nästan tvungen att prova det. Dock har jag ändrat lite i originalreceptet, det innehåller 1 1/2 krm tabasco vilket jag uteslutit, samt jag har bytt ut hälften av strösockret mot ljust muscovado.
100 g kallt smör i tärningar
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljust muscovadosocker
1 krm salt
1/2 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
*Mixa alla ingredienser utom flingsalt i en matberedare till en deg
*Rulla till 20 små bollarm platta ut till ca 1/2 cm tjocklek
*Strö lite flingsalt på varje kaka
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 8 min, låt svalna
Blåbärspaj med vit choklad
Den här pajen har havrebotten, så den går väldigt snabbt att göra. Nu lade jag dessutom till lite vit choklad i botten. Det gjorde den extra god enligt mig men det är ju en smaksak. Pajen blir bra utan också.
Pajskal
150 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
50-75 g riven vit choklad
Fyllning
500 g blåbär (jag använder oftast frysta)
1/2-1 dl strösocker
2 msk potatismjöl
*Smält smöret och blanda i de torra ingredienserna (även chokladen).
*Häll i en form och jämna till med en slickepott
*Förgrädda 200 grader i ca 10 min
*Blanda ihop fyllningen
*Ta ut pajen och bred på fyllningen
*Grädda ytterligare ca 15 min
*Servera med glass
onsdag 21 oktober 2009
Star Wars Brownies
De här browniesarna kommer från min Star Wars kokbok. Den innehåller massor av bra recept men detta tar nog priset. Supergoda!
2/3 cup Mjöl
½ cup kakao
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
½ cup osaltat smör (rumsvarmt)
½ cup farinsocker
½ cup vanligt socker
2 stora ägg
½-1 cup hackad valfri choklad (ex mint/apelsin krokant)
*Sätt ugnen på 175ºC. Smöra en form (ca 8-inch/sida).
*Hacka chokladen i ganska stora bitar
*Blanda Mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en liten bunke
*Blanda smör och socker till en krämig smet
*Blanda i äggen var för sig
*Tillsätt mjölmixen
*Tillsätt den hackade chokladen
*Häll över i formen, släta till ytan med en slickepott
Grädda ca 20-25 min. Provstickan ska precis bli torr. Låt svalna, skär i bitar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)